fbpx
+385 91 601 3708 info@ritz-estetika.com

Hiperpigmentacijske mrlje – ovo su najuspješniji tretmani za njihovo uklanjanje

KemijskiPiling 3

Najuočljivije su hiperpigmentacije na licu i one predstavljaju najveći estetski problem. Pojavljuju se u vidu tamno smeđih plošnih mrlja, simetrične distribucije na obrazima, čelu i nadusnici te su oštro ograničene od okolne kože

Svi znamo kako sunce istodobno može imati vrlo pozitivne učinke ali i negativne učinke na kožu. Iako tijekom ljeta kao prirodni nusprodukt kože izložene suncu proizvodimo vitamin D (tzv. ‘vitamin sunca’), UVA i UVB zračenjem dolazi i do stvaranja slobodnih radikala koji mogu prouzročiti oštećenja stanica i potpornog sistema kože sastavljenog od kolagena i elastina.

Svi tipovi kože mogu imati pigmentacijske mrlje

Takva oštećenja javljaju se kod svih tipova kože, ali su kod svjetlijih jače izražena. Kao posljedica dolazi do stvaranja tamnih mrlja, odnosno hiperpigmentacija.

Zbog štetnog utjecaja sunca i okoliša (smog, stres, pušenje…) dolazi i do preranog starenja kože što je vidljivo po finim linijama i borama te gruboj i suhoj teksturi kože. Propadanje kolagena i elastina dovodi i do opuštanja kontura lica, pa izgledamo puno starije od stvarnih godina.

Kao posljedica pretjeranoj izloženosti suncu stvaraju se staračke pjege na rukama i licu (lentigines), pigmentacija u trudnoći ili nekim drugim hormonalnim poremećajima (melasma), pigmentacija nakon zarastanja rane (povrede ili akne) te stvaranje pigmentacija u kombinaciji s nekim lijekovima. Najuočljivije su hiperpigmentacije na licu i one predstavljaju najveći estetski problem. Pojavljuju se u vidu tamno smeđih plošnih mrlja, simetrične distribucije na obrazima, čelu i nadusnici te su oštro ograničene od okolne kože. Iako kod nekih osoba takve kožne promjene mogu spontano nestati nakon prestanka djelovanja faktora koji je doveo do poremećaja, s druge strane većinom su takve promjene otporne na terapiju, a svakom novom zrakom sunca dolazi do recidiviranja već postojećih te nastajanja novih hiperpigmentacija.

Uloga vitamina C

Unošenjem protuupalnih sastojaka i antioksidansa, interno (hranom ili dijetetskim proizvodima) i preko kože (kreme i tretmani) može se znatno smanjiti utjecaj slobodnih radikala na našu kožu.

Time se potiče izmjena stanica a koža se čisti od slabih i oštećenih stanica. Vitamin C ili askorbinska kiselina ubraja se u najvažnije vitamine i kao jaki antioksidans jača imunitet našeg tijela i kože. Može vezati kisik te na taj način brani kožu od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Tretman visokim koncentracijama C vitamina potiče snažnu produkciju kolagena te izjednačava ton kože ublažavajući pigmentacije. Tretman C vitaminom također se preporuča i pušačima jer imaju povećanu potrebu za vitaminom C s obzirom da svakim dimom cigarete unose veliku količinu slobodnih radikala koji napadaju stanice u organizmu.

Piling i njega posebnim tretmanima

Eksfolijacija ili piling voćnim kiselinama (glikolna kiselina, mliječna, limunska…) pomažu uklanjanje mrtvih stanica kože rožnatog sloja. Naime, naša koža svakodnevno stvara rožnati sloj na svojoj površini, a kada on nakon nekog vremena odeblja, koža izgleda tamna, gruba, suha i bez sjaja. Već nakon samo jednog pilinga uklanjaju se odumrle stanice s površine kože i ona postaje ujednačena i osvježena.

No, koži koja je oštećena utjecajem okoliša potrebno je unošenje antioksidansa i u preparatima sa UV zaštitnim faktorima. Preparati sa postojanim i visokim C vitaminom reparirat će kožu i dubinski je obnoviti. Također, dužom upotrebom preparata uz mali postotak hidrokinona direktno na pigmentacije može ih se potpuno ukloniti.

Najučinkovitiji tretman protiv hiperpigmentacijskih mrlja u Ritz Estetici

Kemijski piling: Mesopeel® je najnaprednija paleta kemijskih pilinga s učinkovitom tvari na bazi alfa i beta hidroksi kiselina, u različitim koncentracijama i kombiniranim formulama koje nude sinergizam kemijskih pilinga s aktivnim sastojcima, ciljano usmjerenih na određene indikacije na koži.

Radio Skin: Minimalno invazivan tretman na bazi radiofrakvencije na površinskom sloju kože.Vrlo učinkovito, osim hiperpigmentacijskih mrlja, uklanja i cherry angiome, ožiljke, ksantelazme i strije.

Ne zaboravite svakodnevnu zaštitu od UV zraka!

U liječenju svih hiperpigmentacija, pa tako i melazme, najvažniju ulogu ima prevencija – zaštita od djelovanja UV zraka. Zaštitni faktori trebaju sadržavati titan-dioksid i/ili cink-oksid, jer su transparentni preparati za zaštitu od sunca nedjelotvorni čak i kad sadrže visoki faktor zaštite. Bez obzira koje godišnje doba bilo kožu treba zaštititi od sunčevih zraka jer one djeluju i kroz oblake, pa čak i tijekom zime.

Kontaktirajte nas!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz RITZ ESTETIKE

Pratite nas

Povezane novosti

Christmas Glow

Christmas Glow

Dolaskom hladnijih dana naša koža treba više njege i hidracije. Stoga smo za vas u Estetici Ritz osmislili poseban spoj tretmana kako bi zabljesnuli u nadolazecim blagdanskim danima punim druženja, veselja i lijepih trenutaka. Christmas Glow paket sadrži: konzultacije…

read more
Top 3 tretmana prije odlaska na more

Top 3 tretmana prije odlaska na more

Sitno brojite do odlaska na more i godišnjeg odmora? Svima nam je nakon naporne godine i svih događanja u zadnje vrijeme neophodan odmor i potpuni mir. Da bismo na moru uživali maksimalno u ljepotama morskih…

read more